Kuchenka gazowa czy indukcyjna? Urządzając nową kuchnię często zadajemy sobie to pytanie. W dzisiejszym artykule spróbujemy rzeczowo i obiektywnie porównać wady i zalety obu rozwiązań.
Sprzęt kuchenny z założenia ma służyć nam przez długie lata. Przemyślane decyzje w tym temacie są na wagę złota. Rzutują zarówno na domowym budżecie, komforcie przygotowywania posiłków jak i kwestiach estetycznych oraz porządkowych. By ułatwić Wam trudny wybór postanowiliśmy usystematyzować wady i zalety jakie wiążą się z użytkowaniem zarówno płyty indukcyjnej jak i gazowej.
ZALETY PŁYT INDUKCYJNYCH
– zużycie energii – wbrew powszechnym mitom koszt eksploatacji płyt indukcyjnych nie jest o wiele większy niż ma to miejsce w przypadku kuchenek gazowych. Świadczącym na niekorzyść faktem jest, że indukcja, którą kupiliśmy przed laty może zużywać więcej energii. Nowsze modele są jednak o wiele bardziej ergonomiczne i wydatki za użytkowanie sprzętu nie odbiegają znacznie od tych, jakie ponosimy użytkując klasyczną gazową kuchenkę;
– bezpieczeństwo – bezsprzecznie, rozwiązania zastosowane w płytach indukcyjnych przewyższają o głowę standardowe kuchenki gazowe. Większość z płyt indukcyjnych wyłącza się samoistnie po chwili, gdy na polu grzewczym nie stoi żaden garnek. W indukcji często wykorzystywany jest również wskaźnik ciepła resztkowego, co wiąże się z tym, że gdy wyłączymy kuchenkę to panel obsługi będzie jeszcze przez jakiś czas ostrzegał nas, że wybrane pole grzewcze jest ciepłe. Kiedy zdarzy się, że z naczynia wykipi nam na płytę woda lub inny płyn zostaniemy o tym poinformowani poprzez odpowiedni komunikat dźwiękowy. Zminimalizowane jest również ryzyko poparzenia ciepłem produkowanym przez kuchenkę. Wiele modeli jest również wyposażonych w blokadę bezpieczeństwa, która przyda się, gdy mamy w domu małe dzieci;
– estetyka – indukcja prezentuje się nowocześnie i minimalistycznie. Pod względem designu płyty indukcyjne są o wiele przyjemniejsze dla oka niż kuchenki gazowe;
– wykorzystanie energii – należy wspomnieć, że w przypadku płyt wykorzystywana jest indukcja elektromagnetyczna. W praktyce oznacza to, że dzięki falom magnetycznym wytwarzanym między garnkiem a płytą energia wykorzystana jest niemal w 100%, a przygotowywanie potraw trwa o wiele krócej;
– łatwe czyszczenie – płyty indukcyjne są o wiele łatwiejsze w utrzymaniu czystości ze względu na swoja płaską powierzchnię.
WADY PŁYT INDUKCYJNYCH
– cena – dobrej jakości płyta indukcyjna może sięgnąć kosztu nawet 2500zł. Oczywiście na rynku można znaleźć o wiele tańsze modele, lecz i tak w tej materii kuchenki gazowe są o wiele bardziej ekonomiczniejsze. W sieciówkach można znaleźć nawet takie, które kosztują 300-400zł;
– specjalne garnki – niestety na płycie indukcyjnej działają wyłącznie garnki przeznaczone do tego typu kuchenek. Muszą być wykonane ze specjalnej stali ferromagnetycznej. Wybierając garnki warto poczytać opinie w Internecie lub spytać doświadczonego sprzedawcę. Ich jakość i poprawność działania nie zawsze jest porównywalna;
– ryzyko zniszczenia – płyty indukcyjne w dużej mierze wykonywane są ze szkła ceramicznego. Trzeba pamiętać o tym, by nie spadło nam na nią coś ciężkiego, ponieważ może to wiązać się z jej zbiciem i koniecznością zakupu nowego sprzętu.
ZALETY KUCHENEK GAZOWYCH
– zużycie energii – gaz jest jednym z tańszych paliw. Często wybór na kuchenkę gazową pada ze względu na tą właściwość, jednak jak wspomnieliśmy we wcześniejszej części artykułu płyty indukcyjne są obecnie równie tanie w eksploatacji jak te gazowe;
– przystępna cena – ceny kuchenek gazowych są o wiele niższe niż ma to miejsce w przypadku płyt indukcyjnych;
– dostawy prądu – działanie kuchni gazowych nie jest uzależnione od dostaw prądu. Jest to szczególnie istotne w miejscach, gdzie dosyć często zdarzają się przerwy w jego dostawie;
– naczynia do gotowania – na płycie gazowej nie musimy ograniczać się do specjalnych garnków wykonanych z jednego specjalnego tworzywa. Możemy wybierać i przebierać we wzorach, formach i kolorach;
– kontrola grzania – kuchnie gazowe mają to do siebie, że łatwo możemy kontrolować siłę grzania za pomocą kurka;
– solidność – w przypadku tego typu kuchni nie jesteśmy narażeni na straty związane ze zniszczeniem. Wykonane są zazwyczaj z mocnych i solidnych materiałów.
WADY KUCHENEK GAZOWYCH
– bezpieczeństwo – do jednej z głównych wad kuchni gazowych trzeba zaliczyć kwestię bezpieczeństwa. Należy z pełną odpowiedzialnością kontrolować czy kuchenka została wyłączona (ulatniający się gaz może zaszkodzić naszemu zdrowiu lub życiu), łatwiej również o poparzenia (mamy tu do czynienia z prawdziwym ogniem). Posiadając kuchenkę gazową należy również pamiętać o przeglądach i wymianie butli;
– czystość – ze względu na swoją budowę kuchenki gazowe nie są tak łatwe w czyszczeniu jak ma to miejsce w przypadku płyt indukcyjnych;
Jak widać oba rozwiązania mają swoje wady i zalety. My osobiście skłaniamy się w kierunku płyt indukcyjnych. Przemawiają do nas przede wszystkim względy bezpieczeństwa, które powinny być jednym z kluczowych czynników determinujących wybór odpowiedniego sprzętu kuchennego.
A jaka jest Wasza opinia na ten temat?
Fotoobrazy wykorzystane w artykule:
Nikola
Kuchenka to podstawowy element, dlatego warto dobrze zastanowić się nad jej wyborem. Trzeba przemyśleć, które rozwiązanie będzie nam bardziej odpowiadać, tak aby codzienne korzystanie z kuchni było dla nas łatwe i wygodne.